Horní menu

ROZHOVOR: Štěpán Kacafírek odchází ze Suchdola



Štěpán Kacafírek opouští tým Suchdola. Od jara bude působit v Rakousku, kde již v minulosti hrál. Zeptali jsme se ho na minulou i současnou sezonu či jeho porovnání českého a rakouského fotbalu.

 

Štěpáne, do Suchdola jsi přišel před rokem a půl a hned v první sezoně jsi dal 37 gólů. Bereš tuto sezonu jako jednu z těch nejpovedenějších v kariéře?

Jo, ta sezona byla určitě dobrá, jedna z těch nejpovedenějších. Ještě jsem měl podobnou sezonu ve Velimi, kde jsem za půl sezony dal nějakých 14 nebo 15 gólů, pak jsem taky za půl sezony dával v Německu podobně gólů, ale z hlediska celé sezony v Čechách je to určitě nejpovedenější.

 

Jak hodnotíš tým minulé sezony?

Tým byl určitě dobrý, na krajský přebor. Byla dobrá parta a tým měl kvalitu, byla trochu škoda, že víc těch kluků nezůstalo, ale to se tak stalo a prostě ten tým už není.

 

Máme za sebou půlku té pro Suchdol historické divizní sezony, jak bys zhodnotil tuto sezonu?

Tak tu bych hodnotil v podstatě kladně, protože jsme skončili tuším 7., a v podstatě do posledního kola jsme hráli o 4. místo. Kdybychom neztratili nějaké zápasy ze začátku sezony tak si myslím, že bychom 4., 3. místo opravdu uhráli, minimálně do 5. bychom byli a hodnotím ji jako kladnou.

 

Který zápas této sezony bys vyzdvihl?

Určitě derby s Kutnou Horou, to byl výjimečný zápas po všech stránkách. Dál pak zápas proti Živanicím, který jsme vyhráli 5:1. To byl opravdu dobrý zápas. Pro nás hráče i pro fanoušky.

 

Přišel Jirka Kubík, Tomáš Plot, odešel Petr Janovský, jak se změnila konkurence v útoku a tvoje postavení v týmu?

Já si nemyslím, že bych minulou sezonu byl extra důležitý článek v sestavě. Přišli kvalitní útočníci, se kterými jsem si rozuměl, s Jirkou Kubíkem, kterého znám dlouho. S Ploťákem jsme toho tolik nenahráli, ale snažil jsem se prostě hrát, jak umím, ale měl jsem v této sezóně trochu smůlu na zranění.

 

Mrzí tě, že jsi nehrál tolik s Jirkou Kubíkem, když jste předtím hráli spolu ve Velimi?

Hráli jsme spolu ve Velimi a i ve Spartě. Mrzí mě to, ale byla to trochu taková náhoda, když jsme spolu měli hrát, tak jsem se zranil a pak ke konci sezony jsme se zase na hřišti tolik nepotkali. Vyjma posledního zápasu.

 

Jaké jsou teď tvoje pocity, že odcházíš ze Suchdola?

Je to fotbal, takových věcí jsem zažil spousta, prostě jsme se s Vláďou Střihavkou domluvili takhle. Já nemůžu na Suchdol říct křivého slova, ani na Vláďu Střihavku. Za všechno děkuju a odcházím. Přijdou zase jiní hráči . 

 

Přemýšlel jsi jen o Rakousku, nebo jsi měl i jiné nabídky?

Měl, měl jsem 4-5 nabídek, ale prostě rozhodl jsem se pro nabídku jít do Rakouska.

 

Hrát budeš v Rakousku, kde už jsi v minulosti působil. Jak bys porovnal české a rakouské fotbalové prostředí?

Prostředí je jiné v tom, že každý tým v 5. rakouské lize má stadion jako má Čáslav, nebo Kolín. Trochu větší stadiony, některé ještě větší pro 4-5 tisíc lidí. Hraje tam spousta cizinců, ta 5. rakouská soutěž je zhruba jako česká 3. liga. Rakušáci jsou takoví vyblázněni, není to tam tak taktické, spíš se to řeže a fláká dopředu.

 

Když se vrátíme zpátky do Suchdola, co bys řekl o suchdolském fotbalu a určitě i o fanoušcích?

Já si myslím, že takovýto mančaft nám můžou všichni závidět. Ať super majitele, tak zázemí, které doufám, že se zlepší. Ale lidi co se pohybují kolem fotbalu a fanoušci jsou úplně super, naprosto bezkonkurenční v divizi i krajském přeboru. Trenéři i majitel to dělají dobře, vždy poskládají dobrý tým.  Z celkové mediální reklamy a propagace klubu v Suchdole by si měly vzít ostatní kluby příklad. Počínaje fanouškovskou základnou až po IT propagaci.

 

Jaké jsi zaznamenal reakce spoluhráčů ohledně tvého odchodu?

Bavili jsme se o tom, kluci vědí, jak to je, je to fotbal a přijali to. S nikým jsem žádný problém neměl, neodcházím kvůli nějakým problémům, prostě odcházím. Přijdou zase jiní hráči.

 

Během působení v Suchdole se narodil syn Kubík, změnila rodina názor na tvůj fotbalový život?

Tak určitě, i když manželka nikdy nebude úplně zapálená fanatyčka, ale třeba v Suchdole jsme si to všichni oblíbili, tak já jsem to taky měl rád, protože jsem celý život za fotbalem cestoval a tohle bylo poprvé, kdy jsem to měl 10 km od baráku, tak já jsem byl nadšený a užíval jsem si to. Trochu mě to mrzí, že odcházím i kvůli tomuhle tomu všemu – blízkost, fanoušci. Ale prostě domluvili jsme se takhle, je to fotbal a jsem rád, že jsem mohl ten rok a půl hrát, že jsem nějak přispěl.