Horní menu

Předsezonní ROZHOVORY se Zdeňkem Šibravou a Davidem Čižinským



Zdeňku, jak nyní vypadá projekt rekonstrukce areálu?

Ve čtvrtek 4. srpna byla definitivně odsouhlasena, schválena a přijata dotace na hřiště s umělým povrchem, které se bude stavět ve spodní části hřiště. Tato dotace vyšla. Bohužel, dotace na rekonstrukci kabin z důvodu vysokého počtu žadatelů a nízkého objemu financí nevyšla.

Nicméně jsme připraveni a o tento grant budeme žádat v následujícím roce. Budeme lépe připraveni, budeme mít vybraného dodavatele. Nyní probíhá výběrové řízení na celou stavbu, ne jen na umělou trávu, ale i na kabiny. Bude vybrán jeden dodavatel na oba projekty. Do roka a do dne se můžeme těšit na hřiště s umělým povrchem, které bude určeno k tréninkům a hře mladší a starší přípravky.

Rekonstrukce je jedno z nejdůležitějších témat, které jsi začal řešit jako předseda spolku. Jaké jsou silné stránky a slabé stránky spolku? Co se daří, co se nedaří?

Je potřeba říct, že tato otázka ohledně rekonstrukce je otázkou Městyse Suchdol, který se podílí vším. Jsme tu v nájmu, veškerá dotace jde za Městysem, žádost podal Městys a dále ji zpracovává Městys. My, jakožto spolek jsme letos podali několik žádostí o dotace. Myslím si, že jsme byli nadmíru úspěšní. Pro děti jsme získali dotaci na turnaj v Rakousku. Aktuálně tedy plánujeme, že tu část, kterou platili rodiče, tak její poměrnou část budeme vracet. Získali jsme dotaci na údržbu, která bude zahrnovat opravu zábradlí a opravu kabin jako takových. Dále jsme získali dotace samozřejmě od Městyse, což je náš aktuálně největší sponzor. Dostali jsme dotaci z FAČRu na provoz jako takový. Aktuálně poslední dotace, o kterou jsme zažádali, je dotace na brány pro mládež, které by měly splňovat veškeré bezpečnostní parametry a měly by zjednodušit a zkvalitnit naší mládež.

Z mého pohledu je to otázka shánění peněz. Myslím si, že spolek si stojí dobře, co se týče peněz. Situace je taková, že jsme aktuálně sháněli i hráče, kteří by hráli za náš A tým. Bohužel, hráči nejsou. Na druhou stranu jsem rád, že za náš A tým budou hrát hráči ze Suchdola, které doplní zkušení hráči z okolí.

Kdy bude Suchdol natolik silný, aby opět postoupil alespoň do I.B třídy?

Já myslím, že by Suchdolu I. B třída určitě slušela. Byl bych rád, kdybychom tuto sezonu v okresním přeboru vydrželi a byli důstojným soupeřem, což předpokládám, že budeme. Byl bych rád, abychom měli v příští sezoně i B tým, kde by hráli hráči především mladší a méně zkušení. Myslím se, že když se nyní podívám na stav naší mládeže a herní úroveň, pak je to otázka třech, čtyř let, kdy můžeme opravdu pomýšlet na postup do I. B třídy, která by se tu mohla na nějakou dobu udržet.

Právě mládež poprvé v historii obsadila všechny věkové kategorie. Jak Suchdol správný poměr kvality / kvantity mládežnických hráčů?

Já si myslím, že ta kvalita a kvantita je u mládeže dá se říct to samé. My se snažíme ty děti vychovávat nejen k fotbalu, ke kterému samozřejmě spějeme, ale aby nezakrněly, aby se hýbaly a sportovaly. Myslím si, že správný základ je začít u těch nejmenších. Od loňského roku tu máme minipřípravku, ve které budeme pokračovat. V září proběhne nábor, který bude ještě větší než v loňském roce. Chceme vychovávat děti už od tohoto věku. Samozřejmě některým dětem se fotbal bude líbit více, některým méně, některé ho budou hrát i mimo tréninky a to se pak projeví na jejich herních kvalitách. Jsme malá vesnice a nemůžeme samozřejmě pomýšlet na to, že bychom tu měly 100 dětí. Aktuálně jich tu máme pomalu 60 a myslím si, že na vesnici, jaká jsme, je to slušné číslo a ta úroveň, kterou hrajeme je také hodně slušná.

Suchdol patří do okresu Kutná Hora, ale hodně se diskutovalo o tom, kde právě mládežnické týmy budou hrát. Jaké je konečné rozdělení mládežnických týmů?

Toto byla samozřejmě velká otázka. My jsme podali na OFS KH žádost, abychom mohli sezonu 2016/2017 hrát na okrese Kolín a to z několika důvodů. Co se týká dorostu, tak tam se to vyjasnilo samo, protože pro okresy Kolín, Kutná Hora a Nymburk bude soutěž společná. Co se týká starších žáků, tak tam žádost byla jasná. Na Kutnohorsku se i v této kategorii hraje systémem 7+1, což si myslíme, že nemá nic společného s výchovou dětí a chceme, aby děti v tomto věku hráli již na velkém hřišti klasickým systémem 10+1. To znamená, že starší žáci budou hrát na kolínském okrese.

My jsme žádali, aby na kolínském okrese hráli i ostatní týmy, tedy mladší žáci, starší přípravka a mladší přípravka. Bohužel. Ten náš argument byl jasný a to že na kutnohorském okrese budou stále platit výjimky. To znamená, že mohou hrát o rok starší děti ve svých kategoriích. Vzhledem k tomu, že máme aktuálně relativně málo hráčů pro starší žáky, tak jsme šli trendem, že jsme ty týmy postaršily. To znamená, že za starší žáky budou hrát ti, co ještě mohou hrát za mladší žáky. Za starší přípravku budou hrát ti, co vyšli z mladší přípravky. Pro nás jsou ty výjimky opravdu nežádoucí, protože my ty týmy budeme mít omlazené, budou tam hrát mladí kluci. Když si vezmete, že tam bude hrát někdo na výjimku a bude to holka, tak tam můžou být třeba tří či čtyřleté rozdíly věku, to už je hodně. Bohužel, toto nám kutnohorský okres nedovolil. Aktuálně budeme hrát a už je i nalosovaný systém na kutnohorském okrese. To znamená mladší přípravka, starší přípravka a mladší žáci budou hrát na Kutnohorsku, starší žáci a dorost na Kolínsku.


 

 

Davide, na začátku roku jsme si řekli, že bude tento rok přelomový. Myslím si, že přelom nastal. Divize skončila, hraje se okresní přebor. Jak vidíš celou tu situaci s odstupem jednoho měsíce?

Samozřejmě každého mrzí, že se nehraje divize. Každý sportovní klub se hodnotí podle toho, jakou soutěž hraje. A tým je výkladní skříní každého klubu. Suchdol je velký tak, jak je velký a po odchodu Vladimíra Střihavky si klub nemůže dovolit hrát vyšší soutěž. Ještě s ohledem na to, že tu nezůstali žádní hráči. Přihlásili jsme okresní přebor, i to bude pro nás oříšek a jsem sám zvědavý, jak se s tím popereme s tím kádrem, co máme.

Když Suchdol hrál divizi, tak se zařadil mezi kluby jako je Kutná Hora, Čáslav, Kolín. Co nyní znamená pojem „suchdolský fotbal“?

Hodně nás lidé vnímají tak, že zde máme dobrou mládež. Vnímají to tím stylem, co se bavím, že se v Suchdole hraje soutěž, která sem asi patří. Všichni říkají, že okresní přebor je soutěž, která tomu sedí. Někteří označují I. B třídu a I. A třídu jako vrchol, který se v našich stávajících podmínkách dá hrát. Říkám, vždy záleží na finanční situaci klubu. Hráči sice jsou, ale my si lepší hráče nemůžeme dovolit. Hrajeme s hráči, které jsme si vychovali. Je tu pár hráčů, které jsme sem dokázali zlanařit. Já sám jsem zvědavý, jak si v okresním přeboru povedeme. Já bych nás rád viděl třeba i v I. B třídě, ale na to si musíme počkat, teď na to není.

Za A tým budou hrát hráči, kteří loni hráli za B tým. Kdo je doplní a kdo naopak nepostoupil do pomyslného A týmu.

Ono se říká A tým, ale máme tu jeden dospělý tým. Z minulého roku z A týmu z divize nezůstal ani jeden hráč. Ti hráči nebyli naši, nebyli to suchdoláci a samozřejmě si je nemůžeme dovolit. Ti kluci hrají vyšší soutěže, kde mají jiné podmínky. Náš A tým se skládá z B týmu, který hrál III. třídu. Hrají tu jen suchdoláci. Ti, kteří tu III. třídu kopali. K tomu přišel Honza Zelený z Tupadel a vrátil se Tomáš Böhm. Uvidíme, třeba se ještě někoho podaří přivést. Po 20 let se suchdolský tým bral jako tým starších hráčů. Nyní to bude dost mladé, hodně to doplní dorostenci, které jsme tu vychovali. Uvidíme, jak si v tom okresním přeboru budeme stát.

Jsou tedy nějací hráči, kteří už za A tým nebudou hrát?

Co byli v B týmu?

Ano.

Zatím neskončil nikdo. Uvidíme, jak to bude probíhat, jak se dohodneme, protože zase na druhou stranu tu hrají hráči, kteří jsou věkově starší. Ale smekám před nimi, jsou to páni fotbalisti. Uvidíme, jak se jim bude chtít vůbec do okresního přeboru a do těch zápasů s mladšími kluky. To teprve ukáže čas. Jsme na začátku.

Bude hrát i David Čižinský?

Rád by hrál, ale podzim určitě ne.

Proč?

Jdu na plastiku křížového vazu, takže budu rád, když si kopnu v závěru této sezony. Protože ta rekonvalescence a rehabilitace je dlouhá a uvidíme, jak dopadne operace a jak to bude fungovat.

Ty jsi byl kapitánem loňské sezony, kdo bude tahounem letošní sezony?

Samozřejmě si hodně slibuju od Tomáše Böhma, který se vrátil. Doufám, že tahounem bude víc hráčů. Hlavně ti zkušení, kterých tam je pár. Pak tam je spousta mladých. Ti starší by měli dát impuls těm mladším, aby to mělo hlavu a patu. O něco se budeme snažit z lavičky, ale vždy se rozhodují ti hráči na hřišti. Uvidíme, jak to bude fungovat. Ti kluci ještě nemají tolik zkušeností. Budeme muset hodně v přípravě trénovat nějaké věci, aby se hodně naučili. Ale říkám, můžeme trénovat, jak chceme, ale na hřišti uvidíme, co nám soupeř dovolí.

Jakou roli bude hrát Suchdol v Okresním přeboru. Jaké jsou tvoje cíle a jak to podle tebe dopadne?


Upřímně, když to tak beru, tak bych byl rád, kdybychom se zachránili. Opravdu abychom udrželi okresní přebor na tu následující sezonu. Ty cíle jsou minimální, co můžou být. Jsem realista. Ale s půlkou dorostenců to bude strašně těžký. Třeba to půjde, uvidíme. Sám nevím a neznám sílu toho okresního přeboru. Hráli jsme v zimě nějaké přáteláky, které vypadaly dobře, ale mistráky jsou úplně něco jiného. Takže uvidíme, sám jsem zvědavý, jak to bude probíhat a jak si budeme vést.

Musíme zmínit, že tu pět let byla zlatá éra suchdolského dospělého fotbalu.

To ano.

Souhlasíš s tím, že nyní bude následovat zlatá éra mládeže?

Já si myslím, že ta zlatá éra mládeže pokračuje. To, co jsme tu začali dělat, před nějakými roky, tak nyní ještě víc narůstá, dětí je dost a odezva je dobrá. To, že tu ta mládež je a máme pokryty všechny kategorie je to, na co můžeme být pyšní. Co se týče počtu hráčů, co tu je, pak je to určitě zlatá éra. Ale co se týče výsledků, tak si nemyslím, že to bude něco extra. Cílem každého mládežnického trenéra a každého klubu je vychovávat hráče. Ani letos to nebude o výsledcích. Hodně jsme týmy omladily, jelikož odešlo mnoho starších žáků a tak jsme všechno posunuly věkově výš. Hráči nebudou mít až takové výsledky jako v předcházejících letech, ale určitě to nebude až takový propadák. To, že jsme pokryli všechny věkové kategorie, považuji za velký úspěch.

Mládež nedávno přijela ze soustředění, na jaře byla dokonce na turnaji v Rakousku. Dá se pro naši mládež dělat v našich podmínkách něco víc?

Vždycky se dá dělat víc. Člověk by neměl být nikdy spokojený. Je to jako u fotbalistů, ti co řeknou, že si jdou jen zahrát, je špatně. My, jako trenéři mládeže, bychom pořád měli chtít víc a víc a víc. Samozřejmě by to mělo být s chladnou hlavou, abychom věděli, co si můžeme dovolit. Turnaj v Rakousku byl pro každého velká zkušenost, jak pro nás pro trenéry, tak pro hráče, že se podívali na mezinárodní a výborně obsazený turnaj. Podívali se, jak se hraje jinde ve světě. Nyní byl tábor pro děti, který se jistě stane tradicí. Bylo to úžasný. Jsou na to velké ohlasy. Doufám, že se toho děti nenamlsaly a pořád budou chtít dál, aby nebyly moc spokojené.

Co si přeješ do následující sezony?

Záchranu A týmu. Aby se nikdo nezranil a všichni byli zdraví. Hodně zážitků. Aby to fungovalo dál, ať už se tu hraje divize nebo okresní přebor. Aby chodili fanoušci, i když se nebude dařit. I když to nebude divize, ale okresní přebor. Ale je to fotbal, jsou to ty zážitky a emoce. Ať už u dětí, které jsou úžasně spontánní až po ty dospělé, aby si to užívali, aby si šli zahrát na hezkém hřišti a aby fanouškům, kteří přijdou na fotbal, připravili nějaké zážitky. Doufám, že to bude, a že těch vítězství bude hodně. I když to bude hodně těžké.